Távgyógyítás

Ornitózis vagy nem?

2008. 01. 20.
Örömmel olvastam a honlapján a távgyógyítás lehetőségéről. Szeretném a segítségét kérni a galambjaimmal kapcsolatban. Nekem mondén, king és posta galambom van, külön helyen, de egy légtérben. Eddig nem vettem észre semmit náluk, de a mai napon 2 king galambomnak is mintha begyulladt volna az egyik szeme.
Sajnos nem tudok fotót küldeni, de megpróbálom leírni. Mindkét galambnak csak az egyik szemén vettem észre, hogy erősen elkezdett könnyezni, mintha huzatot kapott volna. Ezzel egy időben mintha meg is lennének "taknyosodva", szörcsögnek, és nehézkesebben veszik a levegőt. Egyik galambászkollégám azt mondta, hogy szerinte ez ornitózis.
* * *
Az ornitózis (más néven klamídiózis) tünetei igen jó egyezést mutatnak a fenti tünetekkel, ezért nagy valószínűséggel valóban ezzel a betegséggel állunk szemben. A huzat, mint ok nem valószínű, mert akkor általában mindkét szem érintett, és a legtöbbször egyszerre több galamb is megbetegszik, nem csak kettő.
Az ornitózisra jellemző, hogy még a szemtünetek kialakulása előtt a galamb szárnyával dörzsölgeti, „vakarja” azt a szemét, amely nemsokára be is gyullad. Nagyon jellemző az ornitózisra, hogy mindig csak az egyik szem érintett. Ehhez természetesen egyéb tünetek, pontosabban légzőszervi tünetek csatlakoznak. Az orrdudor nedves, elszíneződött, az orrnyílásból váladék szivárog, a galamb szörcsög, a fejét rázza. A betegség megtámadhatja az alsóbb légutakat is, ekkor tüdőgyulladás alakul ki, amit már rossz közérzet, étvágytalanság kísér. A bélsár jellemzően haragosszöld színű, bár néha ez a tünet elmaradhat. Hatékony kezelés nélkül nagyszámú elhullás jelentkezhet.

Az ornitózissal kapcsolatban az alábbi dolgokat érdemes kiemelni:
1. Általában a fiatalabb galambok betegszenek meg súlyosabban
2. Az idősebb egyedek között gyakori a tünetmentes hordozás
3. A betegség gyógykezelése kivételesen hosszú időt igényel
4. Emberre is veszélyes lehet
5. Vadmadarak is hordozzák

1. A fiatalok között gyorsan terjedhet a betegség, súlyos tünetekkel, sokszor elhullásokkal kísérve. Jellemzően idegen, idősebb egyed(ek) beállítása után is fellángolhat az ornitózis.
2. Idegen egyedek beszerzésekor, ezek mindig kerüljenek karanténba! Egyrészt az ornitózis, másrészt az ugyancsak gyakran tünetmentesen lappangó szalmonellózis (paratífusz) miatt. (És persze az összes többi fertőző betegség miatt, ide értve a parazitózisokat is.)
3. Az ornitózist okozó klamídia egy egysejtű kórokozó. Tulajdonképpen a baktériumokhoz tartozik, de még azoknál is kezdetlegesebb élőlény, félig már vírus - pl. ellentétben a többi baktériummal, neki még sejtfala sincs. Ezért az antibiotikumok jó része eleve teljességgel hatástalan rá. Jól hatnak rá viszont a tetraciklinek, elsősorban a doxiciklin. Tudnunk kell, hogy a szokásos, 3-5 napos kezelések csak a tüneteket képesek visszaszorítani, ahhoz, hogy a galamb meg is szabaduljon a kórokozótól, legalább 4 hetes folyamatos antibiotikumos kezelés szükséges! Ezért is jó a doxiciklin, mivel olcsóbb kategóriájú szer, és egyszerűen itatható. Alkalmazásakor lökésterápiát folytassunk, és a vízhez tegyünk almaecetet is, mivel csak savas közegből képes felszívódni a bélből. Ezzel párhuzamosan a mésztartalmú kiegészítőket meg kell vonni.
4. Sajnos, a betegség az emberre is veszélyes. Múlni nem akaró, influenzaszerű tüneteket okoz, amely sokszor még hosszú gyógykezelésre is alig javul. Általában belélegzés útján fertőz - ezért figyeljünk arra, hogy a porral járó munkák, takarítások alatt mindig használjunk egy egyszerű arcvédő maszkot (pl. géz, sál, zsebkendő stb., de készen is kapható ilyen maszk barkácsboltokban), ami a por nagy részét képes kiszűrni a belélegzett levegőből. Ha a porszemcsékre tapadt kórokozó nagyobb mennyiségben kerül a tüdőbe, akkor még egészséges felnőtt emberben is nagyon súlyos betegséget képes okozni. Gyengébb immunrendszerű emberekre, valamint idősekre és gyerekekre különösen veszélyes, kezelés nélkül akár halálos is lehet!
5. Szinte az összes vadmadár hordozza a kórokozót. Ezek semmiképp se juthassanak be galambjaink közé, mivel a nehezen kikezelt állományt újra befertőzhetik.
 
 
© Minden jog fenntartva