Galambegészségügy

I.   B E T E G S É G E K

A galambegészségügyi oldal ezen részén megtalálhatjuk a legfontosabb - fertőző és nem fertőző - galambbetegségek rövid áttekintését is, általában a következő séma szerint:

- a betegség rövid leírása
- megelőzése és kezelése
- tippek, tanácsok
tovább

BAKTÉRIUMOK

A baktériumok egysejtű, szabad szemmel nem látható élőlények. Méretük a 0.1 - 10 mikrométeres (a milliméter ezredrésze) tartományba esik. Felépítésük változó, egyszerűbb vagy bonyolultabb, némelyeknek pl. még sejtfaluk sincs. A mi szempontunkból megkülönböztetünk hasznos (pl. hasznos bélbaktériumok), illetve kórokozó (pl. szalmonellák) baktériumokat, bár ez a fajta csoportosítás önkényes és nem is mindig precíz - például bizonyos baktériumfajták általában hasznosak vagy közömbösek a galambok szervezetére nézve, adott körülmények között mégis kórokozókká válhatnak.
tovább

   Paratífusz, szalmonellózis

A paratífuszt salmonella baktériumok okozzák. A betegség galambokban elsősorban ízületgyulladásban, bélgyulladásban és szaporodási problémákban jelentkezik. A fiatal galambok gyors elhullását is okozhatja. Idősebb galambokban néha idegrendszeri tünetekben is megnyilvánul, melyet könnyű összetéveszteni a paramyxovírus okozta „nyaktekergetés”-sel.
tovább

   Coli

Az E. coli (Escherichia coli) baktériumok általában a galamb bélcsatornájának ártalmatlan lakói. Ha azonban valamely okból ezek a baktériumok túlszaporodnak, súlyos hasmenést, a véráramba kerülve pedig halálos kimenetelű megbetegedéseket okozhatnak.
tovább

   Ornitózis

Baktérium okozta, emberre is veszélyes fertőző betegség, amely elsősorban légúti tünetekben nyilvánul meg: (egy szemre korlátozódó) könnyezés, fejrázás, tüsszögés, orrfolyás, lihegés stb.
tovább

   Mikoplazmózis

Az ornitózishoz hasonló tünetekben megnyilvánuló betegség. Fellépése általában valamilyen dúchigiéniai hibát jelez, pl. huzat, vagy ellenkezőleg, az elégtelen légcsere miatti ammónia-feldúsulás a levegőben.
tovább

VÍRUSOK

A vírusok a baktériumoknál jóval kisebb kórokozók, a közönséges fénymikroszkóp alatt nem láthatók. Megfigyelésükhöz az elektronmikroszkóp százezerszeres nagyítása szükséges.
tovább

   Paramyxovírus

A galambok paramyxovírus okozta, a köznapi szóhasználatban nyaktekergetésnek vagy kólikának nevezett kórképe erősen ragályos fertőző betegség, mely hazánkban is széles körben elterjedt. A galamb paramyxovírus könnyen terjed állományról állományra, és fogékony (nem oltott) állományon belül nagyszámú egyedet képes megbetegíteni. Elsősorban a fiatalok között nagy százalékban okozhat elhullást.
tovább

   Circovírus

Újkeletű, sok helyen még fel nem ismert, nagy jelentőségű problémáról van szó.
tovább

   Adenovírusok

Az adenovírusok két típusa okoz galambokban megbetegedéseket, ezeket hagyományosan római számokkal (I-es és II-es típus) jelöljük.
tovább

   Galambhimlő

Terjedését segíti rendkívüli ellenállóképessége, mivel - ellentétben a legtöbb vírussal - a szervezetből kikerülve a külvilágon több éven, sőt, évtizeden (!) keresztül is fertőzőképes maradhat. Ráadásul az éghajlat melegedésével évről évre nő az ízeltlábúak mennyisége környezetünkben, ezért számíthatunk rá, hogy az ízeltlábúak terjesztette betegségek – mint amilyen a himlő is – gyakorisága erősen nőni fog.
tovább

   Herpesvírus

A fiatal korosztály vírus okozta betegsége, jellemzően a második és a hatodik hónapos életkor között jelentkezik.
tovább

PARAZITÁK

A paraziták egy- vagy többsejtű élősködők, melyek a gazdaszervezet testén belül vagy annak külsején élnek. Jelenlétükkel több módon is kárára vannak a gazdaszervezetnek:

- hasznos tápanyagot szívnak el a galambtól, mely lehet vér, béltartalom vagy akár a kültakaró (bőr, tollazat) anyaga

- jelenlétükkel általában állandóan zavarják, nyugtalanítják a galambot

- sok parazita, elsősorban a bélférgek olyan méreganyagokat választanak ki, melyek károsítják a gazdaszervezetet, pl. idegrendszeri tüneteket vagy májkárosodást okozva

Nagy számú jelenlétük a galamb soványodását, sőt, akár pusztulását is okozhatja.
tovább

   sárgagomb-betegség

Egysejtű, önálló mozgásra képes parazita okozza. Igen elterjedt a galambok között,szinte mindegyik egyed hordozza őket, de látható betegséget ehhez képest viszonylag ritkán okoz. A fiókák a szülők begyteje által fertőződnek. Egy ilyen enyhe fertőződés hasznos, mivel ez biztosítja, hogy a fióka kialakíthassa saját védelmét a kórokozó ellen. Ha azonban a begytejben túl sok a trichomonas, akkor a fióka megbetegszik és kezelés híján gyorsan el is pusztulhat.
tovább

   kokcídiózis

A kokcídiumok egysejtű paraziták, a galambok bélrendszerében élnek. Szaporodásuk folyamán károsítják a bélfalat, abban vérzéseket okozva, amely igen súlyos fokú is lehet.
tovább

   belső férgek, élősködők

Bélférgek
tovább

   külső élősködők

Általában ízeltlábú paraziták, tetvek, atkák, kullancsok stb.
tovább

ANYAGFORGALMI BETEGSÉGEK

Az állati szervezetnek nagyon sokféle szerves és szervetlen vegyületre van szüksége. Ha a szervezet valamely anyagból nem jut elegendő mennyiséghez, hiánybetegségről beszélünk. Ha viszont valamely anyagból egyszerre túlzottan sok kerül a szervezetbe, akkor enyhébb-súlyosabb mérgezés léphet fel.
tovább

   Vitaminhiány

A szervezet vitaminszükséglete változó. Az átlagosnál több kell a növekedés alatt, vedléskor, párosításkor, fiókaneveléskor, illetve betegségek alatt és után. Jellemzően megnő az egyes vitaminok iránti igény erős fizikai megterhelés (verseny) és különösen stressz alatt.tovább

   Makroelemek hiánya

Makroelemeknek nevezzük azokat az elemeket, ásványalkotókat, amelyekből viszonylag nagy mennyiségben van szüksége a szervezetnek. A galambok vonatkozásában leginkább a kalcium, a foszfor és a magnézium hiánya, illetve túladagolása szokott problémákat okozni.tovább

   Mikroelemek hiánya

A mikroelemek és a nyomelemek onnan kapták nevüket, hogy környezetünkben és az élő szervezetekben a többi elemhez képest kis vagy nagyon kis mennyiségben vannak jelen. Ennek ellenére az élet normális menetéhez elengedhetetlenül fontosak, elégtelen jelenlétük megbetegedéseket, hiányuk elhullást okoz.
tovább

   Aminosavak hiánya

Tíz olyan aminosav, amelyet a galambnak készen kell kapnia - ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ha csak egyetlen esszenciális aminosav is elégtelen mennyiségben van jelen, a szervezet fehérje-anyagcseréje zavart szenved, ennek pedig egyenes következménye a repülési teljesítmény csökkenése, illetve az immunrendszer károsodása.
tovább

   Mérgezések

Ha valamely anyagból egyszerre túlzottan sok kerül a szervezetbe. akkor enyhébb-súlyosabb mérgezés léphet fel. Ide sorolhatjuk a galambász által „elkövetett” gyógyszer-túladagolásokat is.
tovább

II. ÉRDEKES ESETEK

Ebben a részben olyan eseteket mutatunk be, amelyek valami miatt különösen érdekesek lehetnek; vagy azért, mert széles körben előforduló és ezért jellemző esetek, vagy épp ellenkezőleg, kivételesen ritkák.
tovább

   Elevenszülő galamb?!

Figyelem! Ebben a cikkben egy galamb boncolásának képei láthatók! Csak akkor nézze tovább, ha ez nem okoz Önnek problémát.

*

Érdekes esettel találkoztam néhány éve. Mondain galambokat tenyésztő galambász barátom, Kürtösi Szabolcs hívott fel telefonon, hogy az egyik tojója nem tud megtojni, ugyanakkor a tojás a kloaka környékén jól kitapintható. Paraffinolajat fecskendezett a kloakába, hogy a tojás útját síkossá tegye, de ez nem vezetett eredményre. Mivel értékes tenyészállatról volt szó, ezért a műtéti megoldás lehetősége után érdeklődött.
tovább

 
© Minden jog fenntartva