Galambegészségügy

   Aminosavak hiánya

Tíz olyan aminosav, amelyet a galambnak készen kell kapnia - ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ha csak egyetlen esszenciális aminosav is elégtelen mennyiségben van jelen, a szervezet fehérje-anyagcseréje zavart szenved, ennek pedig egyenes következménye a repülési teljesítmény csökkenése, illetve az immunrendszer károsodása.
Az egyes takarmányfélék csak több-kevesebb mennyiségben tartalmazzák az esszenciális aminosavakat - például a kukorica igen szegény a lysin és a triptofán nevű aminosavakban. Ezért egyoldalú kukoricatakarmányon tartott állatok fehérje-anyagcseréje egy idő után súlyos zavart szenved.
Az aminosavak pótlólagos bevitelére szükség lehet a versenyidőszakban, ezen kívül különösen a tollváltás, a hő- és egyéb stresszek, a fiókanevelés, a növekedés idején. Megnövekedett aminosav-szükséglete van a valamilyen okból megbetegedett galambnak is. Fontos, hogy ezekben az időszakokban külön esszenciális aminosav-forrást biztosítsunk madarainknak. Célszerű ezért az olyan vitaminkeverékek használata, amelyek esszenciális aminosavakat is tartalmaznak, pl. Avipharm, Chicktonik, Promotor, Vitin.


 
 
© Minden jog fenntartva