Galambegészségügy

   Mikroelemek hiánya

A mikroelemek és a nyomelemek onnan kapták nevüket, hogy környezetünkben és az élő szervezetekben a többi elemhez képest kis vagy nagyon kis mennyiségben vannak jelen. Ennek ellenére az élet normális menetéhez elengedhetetlenül fontosak, elégtelen jelenlétük megbetegedéseket, hiányuk elhullást okoz.
A galambegészségügyben legfontosabb mikro- és nyomelemek (zárójelben az elem vegyjele): szelén (Se), mangán (Mn), molibdén (Mo), réz (Cu), bór (B), króm (Cr), cink (Zn), nikkel (Ni), vanádium (V).
A műtrágyázott termőföldeken termett növények elégtelen mennyiségben tartalmaznak mikroelemeket, így a látszólag tökéletes takarmány beltartalmi értékei hiányosak lehetnek. Ezért javasolt az állomány rendszeres időközökben történő ellátása mikro- és nyomelemeket tartalmazó takarmánykiegészítőkkel.
Egyes időszakokban megnő a szervezet nyomelem és mikroelem-szükséglete. Ilyen időszak jellemzően a növendékkor, illetve a szaporodási hónapok. A szaporítószervek különösen érzékenyek egyes mikro- és nyomelemek hiányára: ha ezek kismértékben hiányoznak a szervezetből, maga a galamb tökéletesen egészséges látszik, mégis csökkennek az állomány szaporodási és termékenységi mutatói.
A mikroelemek közül a galambtartásban a szelén hiányával találkozunk a leginkább, ezért erre bővebben is kitérünk.


Szelén
A szelén elégtelen mennyisége az immunrendszer működésének zavarát okozza, súlyosabb esetben májelfajulás is jelentkezik. Versenygalambokban már kisfokú hiánya is igen komoly következménnyel jár, mivel a szelén elégtelen jelenlétekor váz- és szívizomkárosodás, izomelfajulás jelentkezik. Nagyon fontos a szelénnek a szaporodásban játszott szerepe is - ha nem gondoskodunk rendszeres beviteléről, különös tekintettel a téli-tavaszi időszakra, szaporodási zavarok alakulnak ki.
A szelén a bélcsatornából könnyen és jól felszívódik, ezért szájon át való adagolása is teljesen megfelelő módszer. (A szelént általában E-vitaminnal együtt adagoljuk.) Rendszeres bevitele szükséges, de ez nem jelenti megszakítás nélküli alkalmazását, mivel a szelén könnyen túladagolható! Megelőzésképpen elegendő a heti egyszeri szelénpótlás, de ezt rendszeresen, egész évben ajánlatos folytatni.


 
 
© Minden jog fenntartva