Galambegészségügy

   Makroelemek hiánya

Makroelemeknek nevezzük azokat az elemeket, ásványalkotókat, amelyekből viszonylag nagy mennyiségben van szüksége a szervezetnek. A galambok vonatkozásában leginkább a kalcium, a foszfor és a magnézium hiánya, illetve túladagolása szokott problémákat okozni.


Kalcium
Fontos szerepet tölt be a csontképzésben és a tojáshéjképzésben, a galambok kalciumszükséglete ezért növendék korban, valamint a tojásrakás idején nagyobb az átlagosnál. Szerepet játszik az idegi működésben; a szív-, a váz- és a simaizmok normális működéséhez is elengedhetetlen. Hiánya növendék korban csontosodási zavarokban, a csontok puhaságában, deformálódásában jelentkezik. Felnőttkori hiánya a repülési teljesítmény lanyhulásában, lágy héjú tojások rakásában, súlyosabb esetben a tojások számának csökkenésében nyilvánul meg.
A galamboknak folyamatos kalciumbevitelre van szükségük. Ez a különböző ásványianyag-keverékekkel megtörténik, figyelni kell azonban arra, hogy D-vitamin hiányában a bélből a kalcium felszívódása zavart szenved, ezért különösen a fényszegény téli és kora tavaszi hónapokban a mésztartalmú készítményekkel egyidőben D-vitamint tartalmazó vitaminkeverék itatása is szükséges.


Magnézium
Hiányában elsősorban csontosodási zavarok, ingerületátviteli problémák jelentkezhetnek. A szervezet teljesítménye csökken, illetve nő a daganatképződésre való hajlam.


Foszfor
Hiányában zavart szenved a csontváz kialakulása és a tollazat képzése, idegrendszeri zavarok is jelentkezhetnek. A krónikus foszforhiány fejlődésben való lemaradást, senyvességet okoz. Elégtelen foszforellátottság mellett ne számítsunk jó szaporodási mutatókra!
A szervezet igénye a foszfor iránt a növendék korban, illetve a szaporodási időszakban a legnagyobb. A foszfor fokozott bevitelére lehet szükség a betegségek utáni lábadozási időszakban (ez különösen B12 vitaminnal együtt hasznos).


 
 
© Minden jog fenntartva