Galambegészségügy

   Vitaminhiány

A szervezet vitaminszükséglete változó. Az átlagosnál több kell a növekedés alatt, vedléskor, párosításkor, fiókaneveléskor, illetve betegségek alatt és után. Jellemzően megnő az egyes vitaminok iránti igény erős fizikai megterhelés (verseny) és különösen stressz alatt.


A-vitamin
A bőr hámszövetének épségéhez, a csontok növekedéséhez elengedhetetlen, és nagyon fontos szerepe van a látásban is. Elővitaminja, a karotin kulcsfontosságú a szaporodási folyamatokban, hiánya a párosodási kedv csökkenését, a tojások terméketlenségét okozza. Jóval több esetben lehet visszavezetni a tojások terméketlenségét az A-vitamin és a karotin hiányára, semmint azt gondolnánk.


B-vitaminok
Elégtelen bevitelük esetén általános kedvetlenség, fogyás, idegrendszeri tünetegyüttes, betegségre való hajlam jelentkezik.


C-vitamin
A legfontosabb stressz ellenes vitamin. Bár a galamb szervezete maga is képes előállítani, a szervezet C-vitamin igénye erős stressz alatt nagymértékben fokozódik, és ilyenkor pótlólagos bevitelre lehet szükség. Folyamatos napi adagolásával hatékonyan csökkenthetjük a stressz káros hatásait. Elsősorban nagy melegben, hosszú szállításkor vagy betegségek alatt javasolt.


D-vitamin
Hiánya elsősorban növendék állatokban csontosodási zavarokat (angolkór) okozhat. Tojók D-vitamin igénye a szaporodási időszak alatt fokozódik, ilyenkor szükség lehet rendszeres adagolására. Mivel a kalcium a bélből D-vitamin hiányában elégtelenül szívódik fel, a kalciumhiány okozta csontlágyulást, illetve tojáshéj-elégtelenséget (papírhéjú tojások) önmagában takarmánymész adagolásával nem tudjuk hathatósan kivédeni.


E-vitamin
Hiányában vagy elégtelen jelenlétében (különösen, ha egyidejűleg szelénhiány is fennáll!) szívizom és vázizom-elfajulás alakul ki, ami különösen versenygalamboknál okozhat károkat. Nagyon fontos szerepe van a szaporodásban is, a tenyészállatok - a hím és nő ivarúak egyaránt - az egészséges ivarsejtek termeléséhez nem nélkülözhetik. Hiányában emelkedik a terméketlen tojások száma, de még a párosodási kedv is erősen csökkenhet.


K-vitamin
A normális bélflóra folyamatosan termeli, ezért hiánya ritkán szokott jelentkezni. Ha azonban a bélflóra tartósan gátolt, sérült vagy tönkrement (pl. antibiotikum-kúra), akkor a K-vitamin hiánya kialakulhat, ami májműködési és véralvadási zavarokhoz vezethet.


 
 
© Minden jog fenntartva