Galambegészségügy

   Herpesvírus

   Galambherpesz

A fiatal korosztály vírus okozta betegsége, jellemzően a második és a hatodik hónapos életkor között jelentkezik.
Heveny esetben súlyos kötőhártya-gyulladás, erős, savós orrfolyás figyelhető meg, garatgyulladással kísérve, mindehhez legtöbbször hasmenés is társul. A betegek fáradékonyak, gubbasztanak, és 3-4 napon belül elpusztulnak. Elhúzódóbb esetekben a vírus megtámadja az alsóbb légutakat is, melynek nehézlégzés a tünete. Károsodhat a máj és a hasnyálmirigy is, ekkor a betegek hamar lesoványodnak és elhullanak.
Ritkán idegrendszeri tünetek – reszketés, kényszermozgások - is jelentkezhetnek.
A herpesvírus utat nyithat másodlagosan támadó kórokozóknak, a leggyakrabban mycoplasmáknak, salmonelláknak, nem ritkán a trichomonasoknak is. Ekkor a tünetek ennek megfelelően variálódnak.
A vírusra közvetlenül nem tudunk hatni. Fontos a már megbetegedett galambok vitaminokkal, immunerősítőkkel való ellátása, illetve a másodlagosan jelentkező kórokozók megfelelő gyógyszerrel való visszaszorítása.
Készítmények:
Másodlagosan támadó baktériumok esetén a tüneteknek megfelelő, de a szervezetet kímélő antibiotikumokat adjunk a galamboknak.
*
Megelőzés
A tenyészidőszak előtt és alatt vitaminok, aminosavak és immunerősítők rendszeres adásával érhetjük el azt, hogy a tojó által rakott tenyésztojás minél nagyobb mennyiségben tartalmazzon ellenanyagot. A magasabb születéskori ellenanyagszint nagyobb biztonsággal és hosszabb ideig védi a különböző fertőző betegségektől a fiókát.
 
 
© Minden jog fenntartva