Galambegészségügy

   Coli

   kóli

Az E. coli (Escherichia coli) baktériumok általában a galamb bélcsatornájának ártalmatlan lakói. Ha azonban valamely okból ezek a baktériumok túlszaporodnak, súlyos hasmenést, a véráramba kerülve pedig halálos kimenetelű megbetegedéseket okozhatnak.
Egyik legjellemzőbb megnyilvánulásuk, amikor az adenovírussal fertőzött fiatal galambokat támadják meg másodlagosan. Ilyenkor, kezelés hiányában, a hasmenéssel súlyosbított betegség a fiatalok között akár száz százalékos elhullási aránnyal is járhat!
gyógyszerei
Az antibiotikumos kezelést vitaminokkal kell kiegészítnei. A kezelés után 4-5 napig adjunk probiotikumot.
*
Megjegyzés:Sokszor fordulnak hozzám (kétségbeesett) galambászok azzal a kérdéssel, hogy mitévők legyenek, mert a bélsárvizsgálat során a laborban coli baktériumot tenyésztettek ki a galambjukból. A helyzet az, hogy önmagában ennek semmiféle jelentősége sincs, mivel a coli baktérium a bélcsatorna normális lakója. Más a helyzet, ha a baktériumot valamely belső szervből, pl. lépből, májból, tüdőből mutatják ki. Ez egyértelműen súlyos megbetegedésre utal. Más kérdés, hogy a bélben túlszaporodott coli tud (hasmenéses) betegséget okozni, de önmagában a coli baktérium bélből való kimutatása nem bizonyít semmit.
 
 
© Minden jog fenntartva