Galambegészségügy

   Paratífusz, szalmonellózis

   paratyphus, salmonellosis

A paratífuszt salmonella baktériumok okozzák. A betegség galambokban elsősorban ízületgyulladásban, bélgyulladásban és szaporodási problémákban jelentkezik. A fiatal galambok gyors elhullását is okozhatja. Idősebb galambokban néha idegrendszeri tünetekben is megnyilvánul, melyet könnyű összetéveszteni a paramyxovírus okozta „nyaktekergetés”-sel.
A paratífusztól nehéz megszabadulni, az antibiotikumos kezelések kitisztíthatják ugyan a szervezetet, de hosszabb távú védelmet nem adnak ellene. Ez utóbbi csak az évenkénti védőoltásoktól várható. Gyorsan megjegyezve azt, hogy a vakcinát nagyon körültekintően kell megválasztani, mert gyakran rossz minőségű termék is piacra kerül (vagy kerül be „zsebimport” formájában az országba).
Gyógyszerek
Az antibiotikumos kezelést vitaminokkal kell kiegészíteni. A kezelés után 4-5 napig adjunk probiotikumot
Vakcinák
Tipp:
A párosítás előtt végzett 10 napos antibiotikumos kúra jó hatással lehet a termékenységre és a fiókák egészségére is. A gyógyszert célszerű rezisztenciavizsgálat alapján célzottan kiválasztani. Ennek hiányában jelenleg az amoxicillines kezeléstől várható jó eredmény, amely árban is elfogadható. Szintén jó hatású a spectinomicines kezelés, akár lincomycinnel kombinálva is. Enrofloxacinos kezelés a tenyészidőszakban nem javasolt.
 
 
© Minden jog fenntartva