Galambegészségügy

   Ornitózis

ornithosis, chlamydiosis

Baktérium okozta, emberre is veszélyes fertőző betegség, amely elsősorban légúti tünetekben nyilvánul meg: (egy szemre korlátozódó) könnyezés, fejrázás, tüsszögés, orrfolyás, lihegés stb.
Általában jól kezelhető antibiotikumokkal, vagy ezek kombinációival, de a teljes gyógyuláshoz egy hónapos kezelés szükséges. A pár napos kezelések visszaszorítják ugyan a tüneteket, de a kórokozót nem tisztítják ki a szervezetből, így a betegség állandóan kiújul.
Kiegészítő kezelésként légút-tisztítók és immunerősítők adása ajánlatos.
A galambász elsősorban nagy mennyiségű fertőzött por belélegzése útján fertőződhet. Ezért használjunk egy egyszerű arcvédő (géz)maszkot, ha porral járó munkát végzünk a dúcban.
Gyógyszerei:
Az antibiotikumos kezelést ki kell egészíteni vitaminokkal és probiotikumokkal
Utóbbiakat általában az antibiotikumok után adjuk, de vannak kivételek – ilyen például az ornitózis kezelése, annak hosszú volta miatt.
*
Tipp:
Az ornitózist okozó chlamydia baktériumot felnőtt galambok tünetmentesen horgozhatják. Általában újonnan beszerzett, tünetmentesen hordozó, de a kórokozókat ürítő galambok beállításával szokás befertőzni a dúcot. Annál is inkább, mivel az új helyre került galamb stressz alá kerül, immunrendszere legyengül, és a kórokozókat nagy számban kezdi üríteni.
 
 
© Minden jog fenntartva