Galambegészségügy

BAKTÉRIUMOK

A baktériumok egysejtű, szabad szemmel nem látható élőlények. Méretük a 0.1 - 10 mikrométeres (a milliméter ezredrésze) tartományba esik. Felépítésük változó, egyszerűbb vagy bonyolultabb, némelyeknek pl. még sejtfaluk sincs. A mi szempontunkból megkülönböztetünk hasznos (pl. hasznos bélbaktériumok), illetve kórokozó (pl. szalmonellák) baktériumokat, bár ez a fajta csoportosítás önkényes és nem is mindig precíz - például bizonyos baktériumfajták általában hasznosak vagy közömbösek a galambok szervezetére nézve, adott körülmények között mégis kórokozókká válhatnak.
A baktériumok, ellentétben a vírusokkal, önálló szaporodásra képesek, és saját anyagcserével rendelkeznek. Ebből következik, hogy bizonyos fajta mérgekkel (antibiotikumokkal) hatni lehet rájuk. Az antibiotikumok vagy elpusztítják őket, vagy a szaporodásukat gátolják. Előbbiek a baktericid, azaz baktériumölő, utóbbiak a bakteriosztatikus, vagyis a baktériumok szaporodását gátló antibiotikumok.
*
Baktériumtenyésztés
A baktériumok viszonylag könnyen szaporíthatók mesterséges úton. Ezt az eljárást baktériumtenyésztésnek hívjuk. A vizsgálni kívánt (élő vagy elhullott) galamb bizonyos váladékaiból - pl. bélsár, könny, nyál -, vagy szerveiből steril körülmények között mintát veszünk, majd a mintát erre alkalmas táptalajra visszük fel, és állandó hőmérsékleten, 38 Celsius fokon tartjuk. A kedvező körülmények között a mintában lévő baktériumok osztódáshoz kezdenek, és típustól függően sokszor már 8 - 12 óra múlva szemmel látható telepeket képeznek.
A baktériumtenyésztés módszerével egyrészt képet kapunk arról, milyen fajta baktériumok találhatók a galamb szervezetében, másrészt, antibiotikummal átitatott korongok segítségével azt is megtudjuk, hogy az adott baktériumtörzsek pontosan mely antibiotikumokra érzékenyek, és melyek azok, amelyekkel szemben már ellenállóvá, rezisztenssé váltak.

Egy tenyésztési eredmény. Látható, hogy a különböző antibiotikumokkal átitatott korongok különböző mértékben gátolják a telepek kifejlődését. (Kattintson a képre!)
A baktériumtenyésztés rengeteg időt és pénzt takarít meg azzal, hogy kiiktatja a vakon végzett és így sokszor eredménytelen antibiotikum-adagolást. Sokszor előfordult már, hogy a legdrágább, legnagyobb "ágyúnak" tartott antibiotikum-kezelés eredménytelen volt, és egy egészen más, jóval olcsóbb hatóanyag vált be, amit már a baktériumtenyésztés módszerével választottunk ki.
 
 
© Minden jog fenntartva